Tervetuloa Vihtijoen kalatielle luonnon päivänä 27.8.


Suomen luonnon päivää vietetään 27.8. Silloin voi suunnata esimerkiksi Vihtijoelle kuulemaan, kuinka luonnonkalakantoja elvytetään. Vihtijoki kuuluu kaloja kuhisevaan Karjaanjoen vesistöön, jossa ui myös uhanalaisia luonnontaimenia.

– Haluamme luoda tästä monen järven ja lukemattomien jokien kalavaelluskokonaisuuden. Hyvät kutu- ja kasvupaikat löytyisi monille lajeille, kertoo Markus Penttinen Virtavesien hoitoyhdistyksestä.

Puroista kunnostetaan kalojen koteja

Vihtijoelle rakennettiin vuonna 2008 kalatie, joka avaa taimenille uusia vaellusmahdollisuuksia. Lisäksi jokea on kunnostettu 2000-luvun alusta asti.

– Vesistön kosket ja purot on perattu vuosien varrella lähes elottomiksi ojiksi, joissa kalat ja ravut eivät löydä ruokaa eivätkä voi kutea. Nyt puroja entisöidään paremmiksi elinympäristöiksi. Vaaditaan pitkäjänteistä työtä, ennen kuin saadaan tuloksia. On kuitenkin lupaavaa, että kalojen määrä on noussut kunnostetuissa kohdissa nopeasti.

Vuosittain sadat vapaaehtoiset kohentavat ympäristöä

Tuoreet uutiset Joensuun salakalastuksista eivät saa Penttiseltä ymmärrystä.

– Jos joku tarkoituksella pyydystää uhanalaisen kalan se on sama kuin lähtisi metsästämään pandoja. Vihtijoellakin kalastus on sallittu ainoastaan maanomistajan luvalla.

Karjaanjoen vesistöstä mereen laskee Mustionjoki, jonka padot katkaisevat monesta kohdasta. Sen varrelle suunnitellaan kalaportaita, joita pitkin merilohi ja -taimen pääsevät vaeltamaan aina vesistön latvoille asti. Kiinnostus vesistöjen elvytystä kohtaan on kasvanut.

– Kunnostustalkoisiimme osallistuu vuosittain satoja vapaaehtoisia. Ihmiset haluavat tehdä omilla käsillään jotain, mistä on iloa itselle ja ympäristölle.

Paikka: Vihti, Haimoon kylä, Haimoon Myllytie

Aika: 27.8.2016 klo 11.00–13.00

Järjestäjät: Virtavesien hoitoyhdistys, maa- ja metsätalousministeriö

Retken oppaita ovat Virtavesien hoitoyhdistyksen ihmiset.

www.virtavesi.com

www.luonnonpaivat.fi