Tee pistiäsille koti


Maitopurkki on hyvä kehys ja pohja koiran- ja vuohenputkille, joista muodostuu syntymäkoti seuraavalle pistiäisten sukupolvelle. Kun mehiläisistä ja kimalaisista on pulaa, voi jokainen varmistaa oman puutarhansa pölytyksen tarjoamalla ”hotellihuoneen” ötököille.

Putket voi kerätä kesän mittaan ja kokemuksemme neuvoo, että ne kannattaa katkoa heti tuoreena lopulliseen mittaansa, sillä kuivaa putkea on vaikeampi katkoa ja halkinaista putkea ei pistiäinen hyväksy. Mattopuukko tai sen pikkuversio on hyvä työkalu. Kun korsi tai putki on käytetty ötökkä ”muuraa” suuaukon umpeen, josta tietää että asukkaita on tullut.

Pesät on syytä ottaa talveksi kylmään varastoon tai estää tikkoja syömästä sisältöä panemalla levy suuaukkojen peitoksi. Hyönteinen lataa putkeen toukille syötävää, toisia ötököitä tai siitepölyä ja toukat talvehtivat tullakseen esiin keväällä. Pönttö pitääkin asettaa paikalleen huhtikuussa eli silloin kun ensimmäiset kukinnat alkavat esim pajuissa. Pistiäiset voivat käyttää pesiä uudelleenkin jos uusia ei ole tarjona.

Muutaman millin kerros puuliimaa tölkin pohjalle ja siihen painellaan korrenpätkät pystyyn, annetaan kuivua hyvin. Olemme yleensä katkoneet koiranputket niin, että putken nivelestä jää luontainen pohja koloon ja siitä se painetaan liimaan. Näin ei ainakaan ”hotellihuoneen” takaseinän liima ole esteenä pesiytymiselle.

Pöntöt ripustetaan suu aamuaurinkoon päin metrin-puolentoista korkeuteen vaakaan. Maitotölkin voi kaunistaa kontaktimuovilla, jota saa kirjakaupasta metritavarana.

Pistiäispönttö ilman kontaktimuovia