Pölyttäjämotellin rakentaminen


Putkilokasvien keräys loppukesällä

Katko mattoveitsellä tms 15-17cm koiran- tai vuohenputkia. Putket kannattaa leikata tuoreena samaan mittaan ja siten, että putken nivel tulee toiseen päähän. Kuivana leikatessa putkikasvi halkeaa helposti ja silloin pistiäinen ei sitä kelpuuta. Putkien halkaisija 4-12mm sillä pölyttäviä hyönteisiä on monia lajeja ja kokoja.(Järviruoko kelpaa, mutta lupiini ei ja väinönputki on rauhoitettu etelässä. Kts. putkista lisää Luontoportti.fi). Putkikasvit kuivataan hitaasti (lattialämmitys on hyvä, suora aurinko huono) sillä kosteat homehtuvat varastossa.

Maitotölkki leikataan siten, että ”lentoaukolle” tulee räystäät.

Puuliimaa (Erikeeper) reilu 2mm purkin pohjalle ja putket siihen pystyyn kuivumaan yli yön. Koska nivelkohdat eli putkien liimapäät ovat leveämmät voi putket tilkitä pätkillä jotta nipusta tulee tukeva. Lopuksi maitotölkin voi maalata tai teipata siitiksi.

 

Hyönteismotelli ripustetaan marjapensaiden lähelle 120-160cm korkealle aukko aamuaurinkoon. Nippusiteet ovat siihen käteviä. Hyönteinen sulkee munimansa putken kun on varustanut sen siitepölyllä tms toukille. Syksyllä ötökkämotelli otetaan kylmään varastoon suojaan tikoilta ja tinteiltä.

Puusta nikkaroitu pistiäispönttö pitää talveksi suojata tikoilta levyllä tai riittävän tiheällä verkolla. Keväällä tölkkipöntöt asennetaan kun pajut kukkivat ja levysuojus poistetaan puupöntöstä. Helppo malli on porata koivupölliin 15cm syviä reikiä tiheään eri kokoja. Pölli kuivuu reikien kautta joten tuohi voi jäädä suojaksi.

 

DSC_0009_2

 

DSC_0008

DSC_0013

Pistiäispönttö ilman kontaktimuovia