Pistiäishotellit


 

Kainuun Elykeskuksen hyönteistutkijan Reima Leinosen kertoman mukaan pölyttäville hyönteisille tarjottava pistiäishotelli voidaan rakentaa monella tavalla. Ehkä helpoin on porata koivupölliin eri kokoisia n. 12 cm syviä reikiä 5-10 mm terillä. Tuore pölli kuivuu reikien ansiosta eikä lahoa nopeasti. Reikiä voi porata myös tuohen läpi poikkisuuntaan, jolloin pöllin voi kiinnittää sopivaan kohtaan n. 150 cm korkeuteen.

TV ohjelmassa*) näkee mallipöntön jonka askartelussa menee enemmän aikaa mutta siitä on iloa monta vuotta.

Lasten kanssa askarteluun sopii hyvin tehdä putkilokasveista maitopurkin pohjaan liimaten tehty pistiäiskoti. Siihen pitää kerätä koiran- ym putkia loppukesällä, leikaten kasvit tuoreena matto- tai askarteluveitsellä sopivaan 12-15 cm mittaan. Putkien annetaan kuivua täysin kuiviksi (useita viikkoja) ja sitten ne liimataan maitopurkin pohjaan valkoisella liimalla. Askarteluun sopii tölkin päällystys muovikalvoilla. Tällöin hotelli on tarjolla pölyttäjille seuraavana keväänä jolloin se ripustetaan kahdella narulla puun oksaan putkisuut aamuaurinkoon n. 130-150 cm korkeuteen esim marjapensaiden lähelle. Ripustus paikalleen heti kun paju kukkii.

Pesä on kelvannut hyönteisille kun näkee putkien pään muuratuksi umpeen. Sitä voi käyttää useana vuotena, säilyttäen talven yli putkien suut suojattuna tiaisilta ja tikoilta. Useat hyönteislajit talvehtivat toukkina tai puoliksi kehittyneinä välivaiheina putkissa ja kuoriutuvat kevätpäivien lämmössä n 20-24 päivässä. Hyönteisten pesäpaikat ovat vähentyneet maatalouuden muutoksissa. Tarjoamalla pistiäisille hotellit varmistat marja- ja hedelmäsatoa.

Jos askartelet pysyvän pöntön, suojaa putkien suut syksyllä levyllä linnuilta ja poista levy keväällä pajun kukkiessa.

Katso myös Areenasta TV1 ohjelmat Prisma Mehiläispesän salaisuudet ja  Ulos luontoon, kevätseuranta osa 2:  keltainen on kevään muotiväri*) kohdasta 13.50 alkaen.