Naakkojen kevät


Koko talven on kirkonkylän yllä lennellyt n. 300 naakan parvi. Kaveri kertoi jo viime kesänä, että toinen samanmoinen lentelee Alhonmäen tienoilla ja parvien reviiriraja on K-kaupan tienoilla.

Tämä tutumpi parvi pesii ihan kirkon-museon mäkien talojen piipuissa ja rakenteissa. Tiedänpä yhden pesäpaikan tikankolossa lähimetsikössä. Tuttava kertoi taannoin seuranneensa erään piipun siivousta naakkojen vuosien pesäkäytön jäljiltä ja siihen puuhaan kului sutarilta lähes koko päivä. Pesäähän ei voi pudottaa alas, sillä se tukkisi piipun lopullisesti, vaan se pitää onkia tikku kerrallaan piipunpäästä. Kannattaisi asentaa verkko suojaksi, mutta se pitää olla poistettavissa nuohouksen ajaksi.

Naakat eivät näy arastelevan savua, vaan voivat pesiä piippuun, jos siinä on kanavia joita ei käytetä aktiivisesti. Mikäs on naakanpojille mukavampaa kuin että naapurihormi lämpiää pakkassäässä.

Uusi piirre, jonka olen oppinut ja havainnut, on että kun pesimäaika lähestyy, iso parvi hajoaa ja naakkaparit istuvat erikseen puiden latvoissa ja talojen harjoilla, antenneilla ja katoilla. Myös varikset alkavat lennellä ja touhuta pareina kun päivä pitenee ja aurinko alkaa lämmittää.

Nuoret naakat, viime kesän poikaset eivät vielä ole pesimäiässä, vaan lentelevät edelleen yhdessä 80-100 yksilön parvena. Se parvi yöpyy hiukan eri paikoissa välillä. Sillä jonain iltana yötorailua ei kuulu ollenkaan ja sitten parvi saattaa seuraavan iltana metelöidä pihan puissa. Tästä iltametelistä oli Nummelassa jonkin taloyhtiön asukkaat hermostuneet niin, että kaatoivat pihapuut.

Toissapäivänä havaitsin uuden ilmiön nuorten pikkuparvessa. Ne kerääntyivät joen sulaan rantaruovikkoon kylpemään. Paikalla oli puolen tunnin ajan kymmeniä naakkoja räpisemässä kylmässä vedessä. Ilmeisesti syöpäläiset vaivaavat kaikkia ja kylmäkin kylpy on naakalle nautinto. Mutta vanhemmilla pariskunnilla on pesäpuuha niin tärkeää, ettei moiselle huville enää löydetä aikaa. Siksi linnunpöntöt ja -pesät ovatkin melkomoisia loiskertymiä. Siksi myös pönttöjen tyhjennys ja huolto kannattaa tehdä pakkassäällä hyvissä ajoin ennen lintujen pesintää.

– Nippe Nikander / Vihdin Luonto